Bevolkingsontwikkeling naar regio
bevolkingsontwikkeling
In dit artikel nemen we u mee in de bevolkingsontwikkeling in de regio. De aanleiding hiervoor is een recente publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waarin de bevolkingsontwikkeling in Nederland in kaart wordt gebracht. Het bleek dat de bevolking in Nederland in de eerste helft van 2024 minder sterk groeide (13,6 duizend minder) dan in dezelfde periode in 2023. Dit werd veroorzaakt doordat er meer mensen overleden dan er geboren werden. De groei kwam voort uit het feit dat er meer mensen immigreerden naar Nederland dan er emigreerden uit Nederland. Aangezien bevolkingsgroei sterk kan variëren tussen regio's, geven we u in dit artikel inzicht in de bevolkingsgroei naar provincie, regio en gemeente. Inzicht in demografische ontwikkelingen is van belang voor beleid en planning op het gebied van arbeidsmarkt, woningbouw, zorg en sociale voorzieningen.
Ontwikkeling naar regio
In onderstaande visualisatie ziet u de aantallen van geboortes, sterftes, immigraties, emigraties en de bevolkingsgroei. Het aantal geboortes ligt al 3 jaar op rij lager dan het aantal sterftes. Ook wordt duidelijk dat er meer mensen naar Nederland immigreren dan er emigreren. In alle provincies, op Groningen na, was er sprake van bevolkingsgroei in de eerste 6 maanden van 2024. Het sterkst groeide de bevolking in de provincie Zuid-Holland (8.876), gevolgd door Noord-Holland (8.223) en Noord-Brabant (7.843). Via de filtermogelijkheden kunt u de bevolkingsontwikkeling bekijken per provincie, regio of gemeente.
*We tonen per jaar telkens gegevens voor de eerste 6 maanden, zodat u gemakkelijk de cijfers van verschillende jaren met elkaar kunt vergelijken.
In onderstaande visualisatie ziet u de bevolkingsontwikkeling van juni 2024 ten opzichte van januari 2024 naar gemeente.
natuurlijke aanwas en migratiesaldo
De bevolkingsontwikkeling is afhankelijk van de ontwikkeling van natuurlijke aanwas en het migratiesaldo. De natuurlijke aanwas, ook wel natuurlijke groei van de bevolking genoemd, is het verschil tussen geboortes en sterftes. Het migratiesaldo bestaat uit het binnenlandse migratiesaldo (vestiging en vertrek binnen Nederland, m.a.w. verhuizingen) en buitenlandse migratiesaldo (het verschil tussen emigratie- en immigratiecijfers). In onderstaande visualisatie kunt u deze gegevens bekijken. Via de filtermogelijkheden kunt u de cijfers zien voor de verschillende provincies, regio's en gemeenten.
Natuurlijke aanwas
In onderstaande visualisatie ziet u de natuurlijke aanwas naar provincie in de eerste helft van 2024. Opvallend is dat er enkel in de Randstad een toename van de natuurlijke aanwas is. In alle andere provincies was het aantal geboortes kleiner dan het aantal sterftes. Het hoogst was de natuurlijke aanwas in Utrecht (1.243). Veruit het laagst was de natuurlijke aanwas in de provincie Limburg -2.696.
Migratiesaldo
In onderstaande visualisatie wordt het binnen- en buitenlands migratiesaldo per provincie getoond. De cijfers tonen aan dat in alle provincies, op Groningen na, sprake was van bevolkingsgroei door migratie (binnenlandse verhuizingen en/of immigratie vanuit het buitenland). Vooral in Noord-Brabant (+13.793) en de Randstadprovincies Noord-Holland (+7.750) en Zuid-Holland (+8.395) droeg immigratie vanuit het buitenland sterk bij aan de bevolkingsgroei. Immigratie vanuit het buitenland was daarentegen het laagst in in Fryslân (343).
Belangrijkste inzichten
- Bevolkingsgroei kan sterk variëren tussen regio's. Daarom geven we u in dit artikel inzicht in de bevolkingsgroei naar provincie, regio en gemeente. Inzicht in demografische ontwikkelingen zijn van belang voor beleid en planning op het gebied van arbeidsmarkt, woningbouw, zorg en sociale voorzieningen.
- Het aantal geboortes ligt al 3 jaar op rij lager dan het aantal sterftes. Ook is duidelijk dat er meer mensen naar Nederland immigreren dan er emigreren. In alle provincies, op Groningen na, was er sprake van bevolkingsgroei in de eerste 6 maanden van 2024. Het sterkst groeide de bevolking in de provincie Zuid-Holland (8.876), gevolgd door Noord-Holland (8.223) en Noord-Brabant (7.843).
- Opvallend is dat er enkel in de Randstad een toename van de natuurlijke aanwas is (er werden meer mensen geboren dan er stierven). In alle andere provincies was het aantal geboortes kleiner dan het aantal sterftes. Het hoogst was de natuurlijke aanwas in Utrecht (1.243). Veruit het laagst was de natuurlijke aanwas in de provincie Limburg (-2.696).
- De cijfers tonen aan dat in alle provincies, op Groningen na, sprake was van bevolkingsgroei door migratie (binnenlandse verhuizingen en/of immigratie vanuit het buitenland). Vooral in Noord-Brabant (+13.793) en de Randstadprovincies Noord-Holland (+7.750) en Zuid-Holland (+8.395) droeg immigratie vanuit het buitenland sterk bij aan de bevolkingsgroei. Immigratie vanuit het buitenland was daarentegen het laagst in in Fryslân (343).
Meer informatie
Meer data over de bevolking in uw regio? Bekijk onze themapagina bevolking.