FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

CBS: Aantal mensen buiten beroepsbevolking in 2022 snel geslonken

belangrijke inzichten
  • Een van de opvallendste trends van het vorige jaar, is de verdere afname van het aantal mensen buiten de beroepsbevolking (m.a.w. de mensen in de zogenaamde 'niet-beroepsbevolking'). Dit blijkt uit onderzoek van het CBS.
  • In 2003, bij de start van de cijferreeks, nam ruim 30 procent van de mensen van 15 tot 75 jaar niet deel aan de arbeidsmarkt. In de periode tussen 2009 en 2018 schommelde dit percentage tussen de 27 en 28%. In 2022 daalde dit aandeel van 27% naar 25% (ruim 3,3 miljoen mensen).

  • Binnen deze groep is het met name de groep 45-plussers die kleiner wordt. De ouderen werken steeds vaker en blijven ook lánger aan het werk. Hun 'vertrek' uit de niet-beroespbevolking kan deels verklaard worden door de verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd.

  • Met name bij vrouwen was de afname (van 59 procent in 2003 naar 43 procent in 2022) sterker dan die bij mannen van deze leeftijd (van 40 naar 32 procent).

  • In 2022 waren er echter nog steeds 1,6 miljoen mensen die niet deelnamen aan de arbeidsmarkt vanwege hoge leeftijd. Daarnaast waren er 785.000 personen die vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid niet zochten en/of beschikbaar waren voor werk.

  • Verder zijn ook het volges van een opleiding of de zorg voor het gezin redenen on niet te zoeken naar werk of niet beschikbaar te zijn.

Lees verder

Geïnteresseerd in het volledige artikel van het CBS met bijbehorende visualisaties? Klik dan op onderstaande link.

 CBS: Aantal mensen buiten beroepsbevolking in 2022 snel geslonken

POWERED BY

powered by