FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

De economische groei en arbeidsmarkt in 2022 Q3

Belangrijke inzichten
  • Het CBS heeft de kwartaalcijfers van de Nederlandse economie en arbeidsmarkt over het afgelopen kwartaal (2022 Q3) gepubliceerd.
  • De Nederlandse economie is vergeleken met Q3 van 2021 met 3,1% toegenomen.

  • Ondanks deze groei, is de economie het afgelopen kwartaal met 0,2% gekrompen terwijl de economie in de Europese Unie met 0,2% toenam. De Amerikaanse economie groeide met 0,6%.

  • De arbeidsmarkt is minder krap dan een kwartaal geleden, maar blijft nog steeds erg krap.

  • Het aantal vacatures nam met 17.000 af, maar er blijven 449.000 vacatures open staan.

  • Daarnaast is ook het consumentenvertrouwen op het laagste niveau ooit gemeten.

  • Men is echter minder pessimistisch dan tijdens de recessie en hoge werkloosheid van 2013.

Economie

Zoals hierboven vermeld, is de economie het afgelopen kwartaal met 0,2% afgenomen. De belangrijkste oorzaak van deze krimp is de afname van het aantal investeringen in met name de bouw van woningen en infrastructuur.

De Nederlandse huishoudens hebben ten opzichte van een jaar geleden 2,3% meer uitgegeven. Dit geld werd met name uitgegeven aan reizen, horeca, cultuur en recreatie. De detailhandel kende een minder goed kwartaal, zo werden er minder meubels en vervoersmiddelen gekocht.

De handel met het buitenland nam toe met 3,7% ten opzichte van een jaar geleden. Deze stijging is met name bewerkstelligd door de toename van het aantal buitenlandse reizigers naar Nederland en de export van machines. De export van chemische- en aardolieproducten nam wel af.

De bedrijfstakken die het afgelopen jaar het sterkste groeiden, waren de cultuur, recreatie en overige diensten (22,3%), gevolgd door de zakelijke dienstverlening (8,5%) en ICT (4,3%).

Arbeidsmarkt 

Kijkende naar de arbeidsmarkt, is na 8 kwartalen van stijgende vacature-aantallen, een afname van 17.000 vacatures gemeten. Er staan echter nog altijd 449.000 vacatures open. Het aantal vacatures in de handel, vervoer en horeca, zakelijke diensten, bouw en industrie nam af. In de zorg, overheid en onderwijs nam het aantal vacatures nog steeds toe.

De werkloosheid sloeg na een langdurige afname juist om in een stijging. Zo kwamen er ten opzichte van een kwartaal gelden 45.000 werklozen bij. Door deze afname van de openstaande vacatures en de toename van het aantal werklozen nam de krapte op de arbeidsmarkt iets af.

In het derde kwartaal van 2022 waren er 121 vacatures per 100 werklozen, tegenover 143 vacatures per 100 werklozen in het tweede kwartaal van dit jaar.

Het aantal banen blijft voor het 9e kwartaal op rij groeien. In het afgelopen kwartaal waren het er 59.000. In totaal zijn er sinds het tweede kwartaal van 2020 862.000 banen bijgekomen. Tot slot is het aantal mensen met een vast contract toegenomen, terwijl het aantal flexwerkers juist afnam.

LEES VERDER

Bent u geïnteresseerd in de volledige presentatie van Peter Hein van Mulligen (Hoofdeconoom, CBS)? Klik dan op onderstaande link:

CBS: Presentatie economische groei en arbeidsmarkt - 3e kwartaal 2022

POWERED BY

powered by